質問
最終更新日:
2021年12月13日
- 英語 (アメリカ)
- ドイツ語
-
イタリア語
-
ポーランド語
-
ロシア語
ポーランド語 に関する質問
wyznaczać と określić はどう違いますか?説明が難しい場合は、例文を教えて下さい。
回答
過去のコメントを読み込む
- ポーランド語
określić:
Nie możemy określić dokładnego czasu zgonu.
Lekarz musi określić czy pacjenta można przyjąć.
Ta przemowa idealnie określiła jego prezydenturę.
Próbujemy określić położenie zaginionego statku.
Wyznaczać:
Każda grupa musi wyznaczyć osobę, która weźmie udział w zawodach.
Globalne doświadczenie pozwala nam nieustannie wyznaczać nowe kierunki rozwoju.
Musimy wyznaczyć wspólny cel.
この回答は役に立ちましたか?
- ポーランド語
wyznaczać it's more like to choose. it depends on the context. it could also be to point
określać is more like to determine sth
trzeba określić plan działania to determine, to define a plan of action
wyznacz 3 osoby - choose 3 people
この回答は役に立ちましたか?
- 英語 (アメリカ)
- ドイツ語
@magda1309 dzieki!! z tego co napisałeś stwierdzam że zwykle określa się rzecze, a wyznacza się i rzeczy i osoby?
- 英語 (アメリカ)
- ドイツ語
- ポーランド語
@lukasehrlich w sumie to tak 😅 teraz tak zauważyłam że "określać" częściej się słyszy kiedy mówimy o nieożywionych przedmiotach.
この回答は役に立ちましたか?
- 英語 (アメリカ)
- ドイツ語
- ポーランド語
@lukasehrlich jeżeli coś określamy to możemy np wymienić charakterystyczne cechy, podać czas, miejsce, wielkość itp. czegoś
Ja to rozumiem jako opisywanie, ustalanie czegoś
Nie możemy określić (ustalić) dokładnego czasu zgonu.
Lekarz musi określić (ustalić) czy pacjenta można przyjąć.
Ta przemowa idealnie określiła (opisała) jego prezydenturę.
Próbujemy określić (ustalić) położenie zaginionego statku.
A wyznaczyć, no to często występuje w matematyce np. "Wyznacz x"
W Google maps wyznaczamy trasę którą chcemy jechać
Możemy wyznaczyć osobę do jakiegoś zadania.
Wyznaczyć rozumiem jako wskazywać, wytyczać, wybierać
W niektórych przypadkach raczej można używać zamiennie, np "Wyznacz/określ cel" będzie znaczyło raczej to samo.
Ale np w zdaniu "lekarz musi określić czas zgonu" nie możemy powiedzieć wyznaczyć, bo jakbyśmy powiedzieli "lekarz musi wyznaczyć czas zgonu" to oznaczałoby to, że pacjent jeszcze żyje i lekarz musi wyznaczyć czas o której umrze.
Wyznaczyć osobę, to znaczy ze wyznaczam Kasię do tego zadania.
Określić osobę do zadania, oznacza, że do tego zadania chciałabym wybrać np. Kobietę w wieku x lat, o niebieskich oczach itp.
W gramatyce określamy też osobę, liczbę, rodzaj, czas
Np. Płynęła - trzecia osoba, liczba pojedyńcza , rodzaj żeński , czas przeszły
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam
この回答は役に立ちましたか?
- 英語 (アメリカ)
- ドイツ語