質問
最終更新日:
2022年8月9日
- 英語 (アメリカ)
-
ギリシャ語
-
ポーランド語
-
トルコ語
ポーランド語 に関する質問
podanie と aplikacja と wniosek はどう違いますか?説明が難しい場合は、例文を教えて下さい。
回答
2022年8月9日
最も役に立った回答
- ポーランド語
podanie : na przykład o pracę
1. «pismo z prośbą skierowane do władz»
2. «opowieść mająca związek z jakimś regionem, oparta na legendzie lub micie»
3. «posłanie piłki do innego gracza»
4. «dystans, który przemierza piłka po odbiciu przez zawodnika»
1. Wczoraj napisałam podanie o pracę w tej restauracji.
2. Stare podania nie zawsze są prawdziwe.
3. Podanie piłki w tych warunkach jest bardzo trudne.
4. Długość mojego podania (piłki) była większa niż jej.
aplikacja: np na studia, do szkoły
1. «praktyka przygotowująca prawnika do zawodu adwokata, notariusza, prokuratora, radcy prawnego, arbitra lub sędziego»
2. «komputerowy program użytkowy»
3. «ozdobny wzór wycięty z tkaniny lub skóry, naszyty na inną tkaninę; też: technika zdobnicza polegająca na naszywaniu takich wzorów»
4. «zastosowanie czegoś w praktyce»
5. «szkolenie oficerów lub podoficerów przechodzących z jednego do drugiego rodzaju broni»
6. «podanie, np. o pracę lub o stypendium»
1. Aplikacja na prawnika jest zazwyczaj bardzo długa i trudna.
2. Bardzo lubię tę aplikację. Ma wiele ciekawych możliwości.
3. i dont think this meaning of "aplikacja" is used 🤔
4. Aby dowiedzieć się jak to działa, musisz to zaaplikować.
5. Myślisz, że Marek przejdzie swoją aplikację na oficera?
6. Napisanie aplikacji o pracę wcale nie jest takie trudne :)
wniosek
1. «projekt przedstawiony do rozważenia i decyzji»
2. «wynik rozumowania; też w logice: twierdzenie wyprowadzone ze zdań uznanych za prawdziwe»
3. «prośba skierowana do odpowiednich władz dotycząca załatwienia jakiejś sprawy»
1. Jestem ciekawa czy wniosek tego projektu zostanie zaakceptowany.
2. Wniosek moich przemyśleń jest taki, że trzeba podjąć natychmiastowe działania.
3. Wysłałam wniosek o rozpatrzenie mojej sprawy.
all of these words are synonyms, but they have different meanings in different contents :)
この回答は役に立ちましたか?